Storbyferie i Berlin med børn

Vi skulle på storbyferie i Berlin med børnene (5 og 8 år) og var lidt spændte på, hvad de ville synes om det. Det blev rigtig godt, men det var også en storbyferie helt på børnenes præmisser, og vi havde planlagt så meget som muligt af alt det praktiske hjemmefra.

Vi tog derned i tog for at være fri for at køre rundt og finde parkeringspladser i Berlin. Vi boede i Berlin Wedding, ikke et turistområde, havde lejet en lejlighed i en almindelig tysk boligblok, og der var legeplads i baggården! Det gav os frihed til at have vores egen dagsrytme, børnene kunne lege, som de havde lyst, når vi var hjemme, og vi kunne selv lave mad. Den lå kun et par minutter fra nærmeste S-togsstation, og det gjorde ikke noget, at vi ikke boede i bymidten, da man alligevel altid har transporttid til alting.

Hjemmefra havde vi besluttet at købe et Berlin WelcomeCard, som gav os fri transport med både bus, Tram, S- og U-bane, og som kan købes i automat ved stationerne. For 24,50 euro kan en voksen og op til tre børn fra 6 til 14 år køre i Berlin og omegn i 72 timer (børn under seks er gratis), og derudover giver det op til 50% rabat ved museer, slotte, seværdigheder, byrundture og m.m. På www.bvg.de kan der læses om denne og andre rabatkort, man kan også printe linienet og køreplaner ud for U- og S-bane, Tram, busser og færger. Og det havde vi benyttet os af. Vi havde printet vejbeskrivelser ud til de ting, vi ville se (på mange hjemmesider er der beskrevet, hvordan man kommer hen til tingene, både med vejplan (Lageplan/Anfahrt) og hvilke offentlige transportmidler, man kan tage dertil).

Der er meget at se for børn i Berlin. Børnene ville se nogen ting, de ikke kunne se derhjemme, så den stod på dinosaurer og mumier, fly og ja, isbjørnen Knut. Vi så bl.a:

Zoologisk Have
Zoo siden 1844, derfor beliggende midt i byen. Den er hyggelig og har en del ældre, historiske anlæg ved siden af de moderne. Der er Zoo-historie for de voksne, også selv om meget blev bombet under krigen. Et familiedagskort for to voksne og op til tre børn op til 15 år, koster 32 Euro, men man får 25% rabat med Welcomekortet. (det koster ekstra at komme ind i akvariet også) Brug her en hel dag og vent på en dag med godt vejr, for midt i haven er der stor, helt fantastisk (træ)legeplads, som børnene kan bruge rigtig meget tid på. Man kan leje trækvogne. Der er restauranter, men vi havde madpakke med. Vi var så heldige at opleve en kamelfødsel! (Knut så vi kun sovende bagfra)

Teknisk museum
Kæmpestort teknisk museum i Kreuzberg med tog, fly og skibe, tekstilhistorie og meget mere. Det er moderne og indbydende for børn, og man kan komme ind i togene og skibene. Der er meget at røre ved og trykke på (bl.a. en jordskælvsimulator). Men også mange informationer for de voksne. Der er siddehjørner til medbragte madpakker i den nye afdeling.

Få skridt derfra er Spectrum, Berlin Science Center, et slags eksperimentarium med mere end 250 eksperimenter, ikke kun for børn. Entrépriser til begge steder: 4,50 euro per voksen og 2,50 euro per barn. Også her kan man bruge en dag.

Naturhistorisk museum
Helt fantastisk, syntes vores børn, med verdens største dinosaurskelet af en brachiosaurus. Også delvist interaktivt med knapper at trykke på. Stedet har bl.a. en stor fossilsamling, en samling af udstoppede dyr og en mini-planetarieforestilling af verdens tilblivelse, hvor man ligger ned i polstermøblerne og ser urknaldet med høretelefoner på (men jo kun på engelsk og tysk) . Derudover et ”Humboldt-eksploratorium. Det er mest for skoleklasser og børnefødselsdage, og vist egentlig ikke åben for alle, men da vi var der, kunne vi bare være med. Børnene kunne bl.a. mikroskopere, og der er en dinosaurmodel i lille format, man kan skille ad. Tjek hjemmesiden for aktuelle arrangementer. I museumsshoppen er der nogle få borde, hvor man kan spise madpakke. Kan nås på en formiddag.

Byrundtur
Vi tog på en af de mange guidede touristbyrundture, der starter fra Kurfürstendamm, dyrt, men nemt: Voksne 20 euro, børn 10, og kortet giver 25 % rabat. Man kommer bare og hopper på bussen. Børnene syntes, det var sjovt at køre i dobbeltdækkerbus og se byen, og turen var guidet, så der var også noget for de voksne. Da busserne kører i rutefart, var der mulighed for at stige af og på ved de forskellige seværdigheder og bruge en hel dag på denne måde. Man får et godt overblik over byen. Jeg kan anbefale at se nærmere på muren og Checkpoint Charlie (hvor der også er et Mauermuseum), en rigtig turistattraktion, hvor børnene for en euro kan fotograferes med en udklædt ”amerikansk soldat”!

Indendørs legeland Labyrinthen
Der er rigtig mange indendørs legelande i Berlin. Vi valgte labyrinthen, som viste sig at være for de mindste børnehavebørn, selv om der står op til 10 år på hjemmesiden! Lidt alternativt, meget lidt bevægelse. Mange pædagogiske tænkeaktiviteter (man skal kunne tysk). Fremhæves kan to gode legerum som i et slot/eventyr med møbler og tilhørende udklædningsstøj. Skiftende aktiviteter. Heldigvis for vores 8-årige kunne man den dag, vi var der, køre en forhindringsbane i rullestol. Ellers kedede han sig bravt. Familiekort 12 euro. Man kan spise sin madpakke der. Der er sikkert indendørs legelande med meget mere gang i!

Egyptisk museum på museumsøen
Børnene ville gerne se mumier, så vi tog på egyptisk museum. En del af samlingen gik vi meget hurtigt igennem, men så fængede det pludselig: mumier, sarkofager, hieroglyffer (nøjjj, som i Tintins ”Faraos cigarer”). Dronning Nefertitis buste. Gammeldags, ”stille” museum, men imponerende, og børnene fik en på opleveren. Rigtig god museumsshop, men intet madpakkested. Museumsøen er over Unescos liste over verdens kulturarv.

Legetøjsafdelingen i KADEWE
På 5.sal i KADEWE er legetøjsafdelingen, et slaraffenland for børnene! De fører kun kvalitetslegetøj, men har til gengæld meget af det (også til samlere! Bl.a. trælegetøj fra Thüringen)

MEN det er meget, meget mere i Berlin. Derudover kom det bag på os, hvor sjovt, børnene syntes, det var bare at lade sig drive og kigge på byen, supermarkeder med endeløse rækker af yoghurt, og hvad skulle man vælge ??, at køre i U-bane og sporvogn, at gå i stormagasin, bageren, legepladser, være imponeret over stålhesten foran hovedbanegården.

Vi lavede de fleste aftener selv mad, men var også ud at spise. Der er meget at vælge imellem. Se evt. på hjemmesiden www.berlin.kinder-stadt.de under ”Restauranter” om steder med gode børnemenuer eller legesteder. Og så er der jo ”Kaffe und Kuchen” om eftermiddagen.
Pris på togbillet
DSB har et supertilbud, gældende indtil 13.12.2008, på 349 per voksen (299 på hverdage) for en enkeltbillet inkl. pladsbillet (www.dsb.dk) . Børnene rejser gratis. Turen tager kun 7,5 time, og toget kører direkte fra Århus til Berlins hovedbanegård.(der er spisested i toget).

Litteratur
Der er udgivet en rejsebog på dansk ”Børnenes Berlin” af Per Straarup Søndergaard, udsolgt fra forlaget, men den kan lånes på biblioteket og er rigtig god. Se også hjemmesiden www.berlin.kinder-stadt.de under ”Freizeit”. Her kan der findes legepladser, museer, der er interessante for børn, svømmehaller, en aktuel arrangementskalender o.a.. Eller www.visitberlin.de (også på engelsk) under ”Berlin for youths”.

Berlin Zoo:www.zoo-berlin.dk
Teknisk Museum: www.dtmb.de
Naturhistorisk Museum: www.museum.hu-berlin.de
Byrundtur: www.bbsberlin.de eller www.bvg.de
Labyrinten: www.kindermuseum-labyrinth.de
Ægyptisk Museum: www.smb.spk-berlin.de
Kadewe: www.kadewe-berlin.de

Et tip: mange museer har aftenåben, nogle helt til kl. 22.00. (om torsdagen). Orker man, kan man jo om aftenen skiftes til at passe børnene, og se nogle af de museer, børnene ikke gider/er for små til.


Udgivet

i

af

Tags: