Velkommen gæst Bliv medlem Glemt password?
 
Vis alle artikler

Sommerskoler og Camps for børn

Har du lyst til at give dit barn en helt særlig oplevelse i sommerferien? En oplevelse, hvor mor eller far ikke er med. En mulighed for i nogle dage at fordybe sig i noget, der er sjovt, spændende, udfordrende og hvor muligheden for at knytte nye venskaber i rigt mål er tilstede. Give dit barn lejlighed for at opleve andet og mere til, end SFOen og hjemmets fire vægge, når I ikke selv holder ferie. Lyder det interessant? Så er de mange spændende og vidt forskellige sommerskoler og camps, der findes rundt omkring i hele landet et fund for de mange familier, der går og savner noget, junior kan tage sig til i den lange sommerferie!

Sjov for børn har kigget på den stor buket af de alternative skoletilbud, der finStemningsbillede fra Science Camp 2008 på Danfoss Universedes til vores børn og unge, når porten bag den traditionelle skole er smækket for sidste gang i slutningen af juni.

Hvad er en sommerskole eller camp for børn?
Der er ikke meget "skole" over en sommerskole! Skoletasken kan godt få lov at holde ferie, og i stedet er det frem med alt det sædvanlige, som hører sig til en ferie: kamera, solcreme, lommepenge og højt humør!

En sommerskole er en skole, hvor børn i en 3-5 dage eller deromkring kommer dagligt eller bor alt efter den enkelte sommerskole og det planlagte forløb. På sommerskolen vil der være et overordnet emne, så som en sportsgren eller et naturemne, som børnene arbejder med eller dyrker i løbet af ugen. Det hele er blandet med sjov og hygge. Leg og læring kan det vel kaldes!

Her i Danmark er vores tradition, at en sommerskole eller camp altid skal være sjov, hyggelig og rar at være på. En sommerskole er først og fremmest et ferietilbud, hvor det er muligt at dyrke det, man synes er rigtig skægt, hvad enten det er en sportsgren eller kogekunst - eller pileflet på en naturskole! Grundlæggende er ideen, at alle børn kan være med, og at der altså ikke stilles krav eller andet. Meningen er jo netop, at det skal være morsomt og socialt, og dernæst kommer det at blive bedre til noget ind i billedet.

Masser af idrætssommerskoler
De sportslige sommerskoler var de første sommerskoler, der for alvor fik vind i sejlene og er den dag i dag dem, der er flest af, og også dem, det tiltrækker allerflest glade børn og unge, som har lyst til en aktiv sommerferie med fart over feltet!

Oprindeligt var det én sportsgren alene, der blev udbudFoto: DBUt på en sommerskole. Sådan er det stadig mange steder, fordi der er enorm interesse og lyst til at dyrke masser af netop den slags sport, som det enkelte barn til daglig går til eller gerne vil blive god til.

Men i dag ser vi også, at det skyder op med tilbud, hvor flere sportsgrene bliver tilbudt på en sommerskole, og det er meget hensigtsmæssigt for de børn, der ikke allerede går til en sport, og derfor ikke ved, hvad de er gode til eller har mest lyst til.

Det er meget smart med disse tværgående sommerskoler, fordi masser af børn faktisk er super eksperimenterende og gerne prøver noget nyt - nogle har måske brug for en hjælpende hånd, som de netop kan få i nye omgivelser og med nye ledere.

De tværgående sommerskoler er en øjenåbner for mange børn, der får lyst til nye idrætter, når ferien er endt, og det må jo siges at være en succes i sig selv.

Vær opmærksom på at der de fleste steder ikke stilles krav til forudsætninger, kunnen eller medbragt udstyr, men enkelte steder forholder det sig anderledes.

Læs evt. mere om idrætssommerskoler på www.dgi.dk

Camps med fokus på sundhed og trivsel
Der er meget opmærksomhed på sund mad, kost og motion for alle børn - herunder også de runde. Flere tilbud, herunder især også idrætssommerskoler, henvender sig til dem, der gerne vil være sunde og måske trænger til at tabe nogle kilo.

Madskolerne, som 4H m.fl. arrangerer og står for, er et efterhånden mere velkendt tilbud til børn og unge i hele landet. De henvender sig til alle og har ikke fokus på vægt, men mere på "fra jord til bord" og det, at vi alle skal leve sundt og godt. Danske børn er også meget velkomne på de Etniske Madskoler, hvor der selvfølgelig er rig lejlighed for at blive dus med andre madkulturer. For de allerstørste unger er der mulighed for at svinge med kasserollerne i ”Ungdomsmadskolerne” for de 13-15 årige. Madskolerne har et godt ry og med rette. Her venter masser af nye, utraditionelle oplevelser og seje udfordringer. Igen i år er der lagt en økologisk dag ind i forløbet. Desuden er der fokus på snacks og sunde mellemmåltider.  Madskole er 100% morsomt, lærerigt og lækkert! www.madskoler.dk
Vi har på Sjov for børn skrevet en artikel om en ugHårdt arbejde og masser af sjov på PlusCampes madskole i sommerferien 2008. Læs her.

Blandt de mange nye tilbud, der er værd at nævne, er Plus Camps, med tilbud til de runde og overvægtige i aldersgruppen 10-16 år. Buttede piger tilbydes GirlPower Camp, der giver mere selvtillid, mens der er tænkt på drengene med en ActionCamp. Derudover er der også tilbud til dem, der har svært ved at læse og skrive. Som en nyhed her i 2010 tilbydes Engelsk Camp, hvor der undervises i engelsk efter ”Plan B” programmet (kendt fra TV2) med Merete Løvgreen ved roret. Eneste ulempe er dog, at Plus Camps ikke er helt billige. Se http://www.pluscamp.dk/

Et andet spændende tilbud er Teenlifestyle for unge, der før sommerferien er gået ud af 7., 8. eller 9. klasse. Fokus er madvanerne! http://www.teenlifestyle.dk/

Natursommerskoler
En række naturskoler med uddannede naturvejledere står også klar i sommerskolen med spændende natursommerskoler. Det er super godt for alle de mange børn, der ikke har den helt store lyst til at dyrke idræt eller lave mad, men alligevel gerne vil være ude i den friske luft og opleve naturen. På en Sommernaturskole er omdrejningspunktet at styrke ungernes interesse for natur og teknik på en sjov, interessant og anderledes måde. Sjov for børn har talt med en af naturvejlederne, og kvaliteten af det planlagte må siges at være meget høj. Fagligheden er i højsæde, når sommerskolerne planlægges!

Sommernaturskolerne dækker over flere vidt forskellige naturskoler rundt om i landet, og her er et par eksempler

 • Kom og besøg Danmarks Jægerforbunds sommernaturskole på Kalø, og gStemningsbillede fra naturskolen på Kaløå på jagt efter alle de gode oplevelser i naturen.
 • På sommernaturskolen på Hejrede Friluftsgård kan du i fem dage deltage i mange forskellige aktiviteter i Naturpark Maribosøerne og komme tæt på gårdens dyr. Du deltager alle 5 dage med hver sit tema: Legedag, vanddag, vandredag, dyredag og båldag.
 • Kan du li´ at lege med maden? Vil dine smagsløg gerne kildes? Er du nysgerrige omkring, hvor maden kommer fra? Og vil du gerne finde, fange og fiske noget i naturen, der kan spises - så er her et tilbud til dig: Igen i år går vi på Trente Mølle KOK AMOK sammen med ”Smagen af Fyn” i en hel uge. Vi skal koge, grille, bage og ryge (ost). Lave mad over bål, i jordovn og på komfuret - og vi bruger ingredienser, som vi enten selv har ”fanget” - eller har hentet ved besøg hos lokale landmænd og mindre virksomheder, der fremstiller nogen af de bedste fynske fødevarer. 
 • Bågø Naturskole - I løbet af ugen skal vi:
  · Gå på opdagelse på øen, og måske finde mærkelige tegn på strandens sten.
  · Lege en masse naturlege, som vi kan blive klogere af.
  · Til stranden og gå på jagt efter oldtidens guld, altså ikke rigtig guld, men rav.
  · Fange solens stråler og lave vores helt egen personlige amulet.
  · Stryge rejer, samle muslinger og lave skaldyrssuppe.
  · Vi skal sejle på flåde og afsløre vandhullets hemmeligheder
  · Indfange mikroorganismer, som kun kan afsløres i et mikroskop
  · På sæl safari og ud at gå en tur om natten

  http://www.sommernaturskole.dk/

Kirkelige sommercamps
Flere kirker, menigheder, kirkelige organisationer og forskellige trosretninger har sommercamps og somSøndagsskolernes sommerlejrmerlejre, hvor alle børn er meget velkomne. Der kræves ikke noget af hverken børn eller forældre på forhånd - eller efter. Det er en fin mulighed for dejlige oplevelser og godt samvær med andre børn samtidig med, at ungerne lærer noget bibelhistorie, som de nok skal få glæde af i skole og givet vis også i deres eget liv.

Min egen oplevelse er, at der er stor rummelighed på disse sommercamps og åbenhed omkring det religiøse. Opfordringen må derfor være at ringe og tage en snak, hvis man er i tvivl om noget. Der er meget godt at sige om disse camps!

Andre spændende sommerskoler og camps.
Kigger vi rundt i hele landet for at få øje på nogle ganske bemærkelsesværdige og mere usædvanlige sommerskoler og camps, finder vi hurtigt nogle stykker:

ZOOmmerskole i Odense
Som en nyhed her i 2010 byder Odense ZOO på en ZOOmmerskole for børn. Børn, der elsker dyr, kan i fem dage fornøje sig bag ZOOs kulisser. Her bliver mulighed for at røre ved levende og døde dyr, lugte og lytte til de store løver på tæt hold, føle på skind, kigge på kranier og være med til at fodre Zoos dejlige dyr.  Tilbuddet henvender sig til børn i 3. – 5. klasse. http://www.odensezoo.dk/site/odensezoo/pressen/Nyhedsbrev_/

Sommeruge hos Cirkus FCirkus Flik Flaklik Flak
Hos Cirkus Flik Flak kan børn gå i Cirkus-sommerskole en uge i deres sommerferie og blive verdens dygtigste linedanserinde eller måske verdens modigste mand, der mestrer alverdens farlige tricks. Der er alt fra dans, sjipning, orkestergruppe til akrobatik. Det foregår i Odense og er meget populært. Børnene bestemmer selv forud, om de vil tilmeldes overnatning i telt på cirkuspladsen. http://www.cirkusflikflak.dk/

Science Camp i Danfoss Universe
Danfoss Universe byder på en række forskellige sommertilbud for unge fra 10 år og op til 16 år på forskellige Camps, der er fyldt med "seje eksperimenter, superseje naturoplevelser og megaseje udfordringer" - som de siger hos Danfoss Universe! Det er med andre ord naturvidenskaben på en ny, nervepirrende og medrivende måde. http://www.danfossuniverse.com

Historisk Sommerskole på Nordjyllands Historiske Museum
På Aalborg Historiske Museum er de mestre i at arrangere spektakulære sommerskoler, hvor de tager eventyrlystne unger med interesse for historie med en tur tilbage i tiden. Lige nu arbejder de på højtryk på dette års program, men vært for årets herligheder bliver Lindholm Høje Museet.

Tidligere år har bl.a. budt på en Renæssancesommerskole og "Tidsrejsen 1907" i 2007, hvor tiden blev spolet 100 år tilbage. Opfindsomheden er stor, og børnene får mulighed for at prøve rigtig meget "back stage" på museet. http://www.nordjyllandshistoriskemuseum.dk/

Lokale tilbud
Mange kommuner byder på såkaldte Sommerferieaktiviteter og Sommersjov for kommunens egne børn og unge. I flere kommuner er der i kølvandet hertil også opstå forskellige sommerskoler og –camps. Nogle steder er kommunernes sommerskoler og –camps et samarbejde mellem turistbranchen og kulturinstitutioner.  Hold godt øje med informationsmateriale, der udleveres i skolen eller fås på det lokale bibliotek. Alternativt kan den kommunale ungdomsskole, børnekulturkonsulent eller kulturforvaltning kontaktes mht. at høre hvilke tilbud, der findes der, hvor I bor. Hvis ikke der findes en sommerskole er det oplagt at foreslå, for kun på den måde kan det blive til virkelighed.

Plads til alle børn!
I gamle dage tog man på sprogskoler i udlandet i sommerferien, hvis den stod på sommerskole. Det handlede jo om at dygtiggøre sig. Muligheden for at tage til udlandet og lære sprog eksisterer stadig og er bestemt meget interessant - også for mindre børn! Der er kommet mange forskellige tilbud, så også juniorer kan tage trygt af sted. Men det er meget, meget bekosteligt i forhold til en sommerskole eller sommercamp herhjemme, der typisk koster imellem 250 -750 kr., og så er det da immervæk noget mere overskueligt, at ens barn kun er 10 - 100 km væk og ikke skal hentes med fly, hvis der skulle opstå et eller andet!

Der findes også mange sommerskoler, hvor man sover hjemme og møder op i alm. skoletid. Det er da lige til at tage og føle på!

I det hele taget er sommerskoler og sommercamps et meget godt ferietilbud, som det bare er om at tage vel imod. Det er en gave til vores unger! Tænk, at de kan få lov at fordybe sig i dét, de synes er sjovt, i en uge i deres sommerferie i selskab med andre børn som dem selv og en flok engagerende voksne. Det er da som at finde en klump guld!

 

Held og lykke med sommerskolerne og de mange sommercamps !

Nønne Lønne Votborg
Sjovforbørn.dk
April 2010 (opdateret)


 


Jeres kommentarer

I dette forum er I velkomne til at skrive kommentarer til artiklen.Nønne Lønne Votborg 27. april 2010 kl. 16:48
Sommercamps
LandsBørneteaterlejren 2010
Vil du med på børneteaterlejr?

Er du mellem 9 og 13 år?
Har du lyst til at lave teater i din sommerferie?
Fordi du synes, det er rigtigt sjovt selv at spille teater?
Og kunne du tænke dig at være sammen med op til 70 andre børn på lejren?
Hvor du helt sikkert vil få mange nye venner, der også er glade for at spille teater!

Fra søndag d. 27. juni til fredag d. 2. juli 2010 afholder DATS – i et samarbejde med Svendborg Kommune og B & U Teatret i Svendborg – landsbørneteaterlejr på Vester Skerninge Skole på Sydfyn.

Tilmelding til lejren sker efter først til mølle princippet. Der er plads til 70 børn på lejren – heraf går de 40 pladser til børn fra hele landet og de 30 pladser til børn fra Svendborg kommune.

Deadline for tilmelding: 1. juni 2010.

Deltagerpris pr. barn: 800 kr., der omfatter alle aktiviteter, forplejning og ophold på lejren inkl. et børnemedlemskab af DATS.

Hvad sker der på en børneteaterlejr?

•På børneteaterlejren skal du arbejde i teaterworkshops med professionelle teaterundervisere, hvor du lærer en masse om at spille teater.
•Du skal også være med til at lave jeres egen børneteaterforestilling, som I skal spille som afslutning på lejren, og disse forestillinger er åbne for, at andre børn m.fl., der ikke har været med på lejren, kan komme ind og se jeres teaterstykker som publikum.
•Hver formiddag og eftermiddag deltager du i forskellige teaterworkshops.
•Hver dag starter vi om morgenen med at lave dramalege sammen som fælles opvarmning.
•Om aftenen hygger vi os med forskellige sjove oplevelser eller holder bare fri.
•Og den sidste aften på lejren fester vi med et sodavandsdiskotek.
Hvordan fungerer lejren praktisk

•Alle deltagende børn og frivillige hjælpere på lejren overnatter i mindre hold i klasseværelser på eget medbragt liggeunderlag/sovepose.
•Lejraktiviteterne er delt op i faste forløb over alle dagene.
•Frivillige hjælpere sørger for, at der er god, børnevenlig mad til alle måltider.

Hvordan kommer man med på lejren?
Sammen med dine forældre skal du udfylde tilmeldingsskemaet her på siden.
Der er deadline for tilmelding: 1. juni 2010.

Kan vi tale med nogen, hvis vi gerne vil vide mere om lejren, før vi melder vores barn til?
Ring eller send en mail til DATS børne- og ungdomsteaterkonsulent:
Maria Rosenhjerte
Tlf. 86 34 20 57
E-mail: rosenhjerte@dats.dk


Svar - citer og svar

Nønne Lønne Votborg 27. april 2010 kl. 16:56
Magisk Mystisk Børnesommerlejr arrangeret af Natur & Ungdom
Natur & Ungdom arrangerer Magisk Mystisk Børnesommerlejr
som også er åben for ikke-medlemmmer (mod en ekstra betaling). Her er naturoplevelser og friluftsliv selvsagt i foks. Der arrangeres kun én lejr og den foregår i Jylland. Men super spændende ser det ud:


Magisk Mystisk Sommerlejr (især for 8-13 årige) Dato: 12. juli 2010


Magien lurer i hver krog, overalt omkring dig. Du kan ikke stikke næsen uden for en dør uden at støde på helbredende urter, midler mod sort magi, varsler og gift. Alt sammen skjult for den uvidende.

Men nu kan du endelig høre den sande historie om, hvad mælkebøtten i virkeligheden kan, og hvad asketræerne fortæller om vejret.

Kan du lide gode historier, mystik og magi? Tør du lave magiske eleksirer og salver? Vil du have ekstra gode tricks til rollespil?

Så er lejren her noget for dig!

Kom med og bliv indviet i magien og mystikken ude i naturen!

Er du over 13 år og har lyst til at være med alligevel, så kan du blive hjælpe-leder på lejren. Kontakt arrangørerne for at høre nærmere.

Praktisk: Vi skal være en del ude og gå. Det vil sige at gode sko, regntøj og praktisk tøj er nødvendigt. Desuden får man brug for rygsæk, sovepose og liggeunderlag.Hvis du ikke har eller kan låne f. eks. en rygsæk, så kontakt os. Så vil vi prøve at hjælpe.

Dato: 12-16/7 2010 (uge 28)

Sted: Mystiske og magiske steder ved Klostermølle i Midtjylland.

Pris: 850 kr. for medlemmer, 1200 kr for ikke-medlemmer.

Transport: Når vi kender tilmeldingerne, arrangerer vi samkørsel eller opsamling på en større banegård, så børnene ikke skal færdes alene. Der benyttes billigst mulig transportform. Deltagerne betaler for transporten.

Målgruppe: 8-13 år (princippet er selvhjulpne børn man skal kunne gå et stykke vej, og bære noget oppakning)

Mange magiske mystiske hilsner

Bo & Eline
eline @ nogu.dk

Indlægget er skrevet af skribent på Sjov for børn
Freelancer Nønne Lønne Votborg


Svar - citer og svar

Nønne Lønne Votborg 26. maj 2010 kl. 11:13
Cirkus sommerskole i Hvidovre - to dage
De cirkusglade børn kan også glæde sig til muligheden for en lille sommerskole i år.

Hvidovre Cirkusmusum byder på Cirkusskole i sommerferien

"Er du mellem 7 og 15 år kan du deltage i museets cirkusskole i sommerferien. Den finder sted over to dage enten d. 28-29. juni eller d. 5-6. juli alle dage kl. 11-15. Her vil artister fra Cirkus Arcus træne dig i cirkusdisciplinerne, og på de to dage vil du lære tricks, som du ikke troede var mulige. "

Vedr. det praktiske skriver museet følgende i deres seneste nyhedsbrev:
"Tilmelding er nødvendig på cirkusbyen@hvidovre.dk eller tlf. 3649 0030. Det er gratis, hvis du bor i Hvidovre, mens det koster 50 kr. for børn bosat udenfor Hvidovre. Skolen er støttet af Aktiv Sommer."


Så håber vi blot at børn med gøgl og artisteri i blodet ser indlægget og samtidig har muligheden for at komme til Hvidovre. God fornøjelse med klvonenæser og det alt sammen!

Nønne Lønne Votborg
Freelance skribent for Sjov for børn

Svar - citer og svar

cyrene 13. oktober 2010 kl. 16:27
Sv: Sommercamps
Der er flere forskellige nye camps på tapetet hos +Camp i 2011. I påsken kan de 8-12-årige glæde sig til en sjov MiniCamp i de 4 kedelige påske-hverdage.

10-16 årige med behov for at styrke deres motorik skal krydse af i kalenderen når det bliver sommerferie. Her er MotorikCamp med fokus på deres motoriske færdigheder, koordination mv.

En ITCamp ser også dagens lys i sommerferien og henvender sig til de 10-16 årige. Her kan IT-færdighederne i Word, PowerPoint, internet m.m. blive forbedret.

Svar - citer og svarLinks

Sport:

Svømning Aqua Camp
Volley: projekt@volleyball.dk
Håndboldskole http://www.dhf.dk/composite-2401.htm
Fodbold www.dbu.dk (men også hos ww.dgi.dk rent faktisk!)
Tværgående idrætssommerskole http://www.sportscamp.dk/
Sejlsport: http://www.sejlsport.dk/sw31089.asper

Gymnastik og flere andre spændende tilbud: www.dgf.dk og www.dgi.dk

Hjælp os med at formidle flere oplysninger!

Kender du til en sommerskole eller sommercamp, hvor børn kan deltage uden krav til forudgående medlemskab og uden større krav til færdigheder, udstyr og den slags - med andre ord: hvor alle børn er velkomne (det er selvfølgeligt okay at der er alderskrav m.m.), så vil vi gerne høre fra dig!

På Sjov for børn vil vi gerne være med til at gøre det nemmere for forældre at finde rundt i sommertilbudene. Som det er i øjeblikket kan det være ganske svært at finde de sommerskoler og camps, der gemmer sig her og der.

Derfor vil vi meget gerne samle dem i en liste på siden. Det gør det lettere for interesserede at henvende sig og blive skrevet op i god tid - og for arrangørerne bliver det langt nemmere at formidle deres tilbud.

Hjælp sommerskolerne!
Langt de fleste sommerskoler og –camps er drevet af frivillige kræfter helt eller delvist. Det betyder, at det er altafgørende at glade, engagerende og hjælpsomme voksne stiller op. Du kan også medvirke til at gøre ferien til noget særligt for børn og unge – samtidig med du holder nogle dejlige fridage sammen med dine egne børn. Du behøver ikke være mester i sport, natur eller madlavning for at kunne være til stor nytte. Der er også brug for ”praktiske grise” og glade medhjælpere, der kan fylde vigtige huller ud og måske holde hånd.

Flere artikler om sommercamps

Praktisk vejledning
Små mesterkokke på madskole
Laura Emilies hang til sommercamps


Læs også mere her:

Danmark