Velkommen gæst Bliv medlem Glemt password?
 
Vis alle artikler

FolkeFerie - Ferie for folket

Hvad kan man forvente på et af Folkeferies mange feriecentre i Danmark? i dag og i fremtiden?

Dengang jeg var barn, var jeg med min familie på ferie hos Dansk Folkeferie, der dengang havde et feriecenter i Helsingør. Vi havde ikke mange penge som barn, så Dansk Folkeferies koncept med "Ferie for alle" passede lige til vores pengepung. Der var ikke meget luksus over feriecentret, men vi havde selvfølgelig en god ferie. Men hvor er det nu lige, at FolkeFerie er på vej hen i dag? Det satte vi os for at undersøge.

Ferie for folket
I 1938 gennemførte statsminister Stauning en helt ny ferielov, der gav arbejderne 14 dages ferie med fuld løn, og han fulgte det op med at tage initiativ til Dansk Folkeferie. Målet var dengang at sørge for billige ferieboliger til flest mulige arbejdere. Men det var først i 1939, at Dansk Folkeferie fik sit eget feriecenter, nemlig i Karlslunde. Dette feriecenter er stadig i dag et af FolkeFeries mest populære centre - dog i en noget moderniseret form.

FolkeFerie drives af en fond, og skal derfor ikke tjene penge til nogle ejere. FolkeFerie har beholdt deres grundholdning om at de skal levere "Ferie for folket", men tiderne ændrer sig, og i disse år bestræber FolkeFerie sig meget på at følge med tiden. Det giver sig udslag i moderniseringer og udvidelser både på feriehuse og på aktiviteter.

Navneskift
I 2005 skiftede Dansk FolkeFerie navn og hedder i dag kun FolkeFerie eller FolkeFerie.dk. Og samtidig begyndte også en lang række tiltag til at modernisere og fornye feriecentrene. FolkeFerie har altid været for ”folket” men i takt med tiden er den gruppe nok blevet noget bredere. Der skal stadig tages hensyn til at mange familier ikke har ret mange penge til ferien, men nu skal der også i højere grad tages hensyn til, at vi børnefamilier stiller større og større krav til komfort, faciliteter og aktiviteter.

Det er naturligvis en svær balancegang, men på mange af centrene har man valgt at modernisere en del af husene fuldstændig og kun vedligeholde de øvrige huse for at bibeholde den gamle stemning og de lidt lavere priser. I dag har man faktisk også flere steder mulighed for at erhverve sit helt eget FolkeFerie-hus, mens FolkeFerie fortsat står for drift af centrene og udlejning af husene.

De første skridt
I øjeblikket har FolkeFerie sat fokus på 3 feriecentre: Sæby Søbad, Marielyst og Gilleleje. For jer der måske tidligere har besøgt disse centre, vil der være væsentlige ændringer at se og mærke, hvis I skulle komme forbi igen. Mange af husene er allerede blevet renoveret, og flere er på vej. FolkeFerie har valgt stadig at satse på det hyggelige, den klassiske sommerhusstemning, på leg og samvær i familien. Og derudover har FolkeFerie altid valgt at bakke op om danske designere, så hvor det før var Børge Mogensen stole, så er der i renoveringerne i dag blevet plads til de danske designere, der nu er på vej frem.

Forbedringerne på aktiviteter vil meget blive naturlegepladser med fokus på den gode leg. Og også forbedringer som naturligt
passer ind i landskaberne omkring centrene. De fleste af FolkeFeries centre ligger så tæt på vandet, at der er en mængde restriktioner ifølge lokalplaner, og det har også altid været en vigtig del af FolkeFeries koncept, at investere i bæredygtige ting, der passer ind i naturen.

Hvor ender de henne?
Vi har i sensommeren været forbi Gilleleje Feriecenter og Marielyst på Falster for at se nærmere på forbedringerne. Du kan læse mere om de 2 feriecentre her:

Gilleleje Feriecenter
Marielyst på Falster

Grundlæggende synes vi at de renoverede ferieboliger bliver væsentligt bedre. Alene det at man vælger at lysne vægge og noget af træværket gør at der bliver meget lysere i boligen. Derudover er børneværelset med de 4 køjer blevet superhyggeligt med plads til sjov og leg. Der bliver selvfølgelig forskel på indretninger centrene imellem, men især i Gilleleje er børnværelset blevet rigtig godt med et lille legebord med stole. Vi havde børn med på 3,5 og 7 år, og de opholdt sig meget på værelset opslugt i leg.

De udendørs legepladser begge steder er allerede gode, og med de planlagte forbedringer på legeområdet kan det kun blive rigtig godt. Nu regner det jo jævnligt i Danmark, så stod det til os, skulle der også laves lidt flere indendørs aktiviteter. Det er ikke fordi vi absolut skal have et stort legeland. En lille legekrog med lego, lidt bøger og lidt spil er tit nok til de lidt mindre børn.

Hvad får jeg for pengene?
Det er vores indtryk, at når du besøger et FolkeFerie feriecenter, så får du meget for pengene. Der er ikke så mange forkromede aktiviteter, men kommer du f.eks. i skolernes ferier, så er der en masse særarrangementer i naturen. En ferie ved FolkeFerie handler nok også meget om at være sammen som familie og lave aktiviteter sammen.

Foretrækker du at bo i et af de renoverede huse, så husk at spørg til det, før du booker, for der er ret stor forskel.

Mette Juhl
1. september 2008

De skønne luksushytter
FolkeFeries feriecenter i GillelejeStauning tog initiativ til 14 dages betalt ferie for arbejderne

De skønne luksushytter

De skønne luksushytter
Sådan ser de renoverede boliger ud i Gilleleje

De skønne luksushytter
Boligerne i Marielyst er endnu i 2008 ikke renoveret. Renoveringerne starter i 2009

De skønne luksushytter Prøvehus: Nyrenoveret feriehus i Marielyst
 

Informationer

Læs mere:
Folkeferie.dk
Folkeferies historie

Hvor ligger feriecentrene?
Der ligger faktisk Folkeferie feriecentre over det meste af Danmark:

Rødhus Klit
Sæby Søbad
Vigsø Bugt
Løjt
Middelfart
Karlslunde Strand
Gilleleje
Karrebæksminde
Marielyst
Sandvig Bornholm

Læs også mere her:

Jylland
Fyn
Sjælland
Bornholm
Danmark
Sæby Søbad
Gilleleje Feriecenter
Marielyst Feriecenter